3 Haziran 2016 Cuma

OĞUL ZAMANI

OĞUL ZAMANI 

           Arılarımız yaradılışları gereği oğul verip çoğalma çabasına girerler. Bu olay tüm canlılarda olduğu gibi arılarında yaradılışında var. Oğul verip çoğalmak ve nesillerini devam ettirmek. Bulunduğumuz zaman; tüm canlıların olduğu gibi, arıların da üreme ve çoğalma zamanı.
            Bu engellenemez bir gerçektir. Oğul vermeyen arı yada üremeyen bir canlı düşünülemez. Hiçbir canlı kendi soyunun yok olup gitmesini istemez. Onun içinde ben oğul vermeyen arı istiyorum deyip boş hayaller peşinde koşmayın.....,
         Oğul vermeyen arı arama ile değil de; oğul verdirmemeye çalışmayla uğraşmalıyız.....
         Analarımızın kanatları kesik. Oğul verse bile gitme ihtimalleri yok denecek kadar az. Ama yeni çıkan anaların oğul vermemesi için meme kontrolü yapmamız şart. Kovandaki çıtaları kontrol edip yeni ana memeleri varsa bunları bozmamız gerekiyor. 
            Ben ayrıca çıtalardaki ana memelerinden  hoşuma gidenleri alıyor ana kutusu yapıp onlara veriyorum. Yedekte ana arım olsun diye. 
           Ayrıca ana memelerinin olduğu kovanlardaki memeleri bozduktan sonra anaları içeride bırakarak tüm çıtaları kovan önüne serdiğim bir bezin üzerine çırpıyorum. 
          Sanki oğul verip yeni bir yere gitmişler gibi bir işlem yapıyorum. Kovan içindeki çıtaların da yerlerini değiştirerek yeniden düzenliyorum. Böylece; o,  oğul vermeye çalışan ve meme yapıp duran kovandaki arıların  oğul şevkini bir hayli  kırıyorum . Arılarda rahat ediyor, oğul vermekten vazgeçiyorlar.
          Ama yinede ana arı memesi kontrolüne periyodik olarak devam ediyorum. Bu sayede daha oğul verdirmedim arılarıma. 
           Ama; arılarım, 30 kovan değilde, 300 kovan  olsaydı, bunu yapabilmem pek mümkün olmazdı işin gerçeği . Yani oğul verip de kaçan kaçar, yakaladığımız da bizim olurdu herhalde.........